Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szparagowa z koperkowymi kluseczkami :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Delikatna , kremowa , sezonowa zupka + kluseczki koperkowe - pycha.

Szparagowa z koperkowymi kluseczkami :

Składniki:

Szparagowa z koperkowymi kluseczkami :

 

 

Sposób przygotowania:

Szparagowa z koperkowymi kluseczkami :
Szparagi umyć , oczyścić .Odkroić główki .Resztę pokroić na kawałki i zalać 3 szklankami wody.Lekko osolić i gotować 20 minut. Zmiksować lub przetrzeć przez sito .
Osobno w małej ilosci osolonej wody ugotować ( 5 minut od zagotowania ) ugotować główki szparagów .Odcedzić .
Zmiksowaną zupkę zaciągnąć śmietanką .Dodać 2 łyżki pokrojonego koperku .Doprawić do smaku .
Zagotować 1/2 szklanki wody z 1/4 kostki masła , szczyptą soli i usiekanym koprem. Wsypać mąkę i gotowac mieszając aż zrobi się szkliste i będzie odstawać od garnuszka. Zestawić z gazu. Dodać jajko i ucierać na gładko. Odstawić na 15 minut.
Zagotować osolona wodę i kłaść na wrzątek łyżeczką małe kluseczki. Zagotować. Odcedzić .
Podawać zupę wkładając do niej główki szparagów i kluseczki. Dekorować gałązkami koperku.