Sposób przygotowania:
Szparagowa z koperkowymi kluseczkami :
Szparagi umyć , oczyścić .Odkroić główki .Resztę pokroić na kawałki i zalać 3 szklankami wody.Lekko osolić i gotować 20 minut. Zmiksować lub przetrzeć przez sito .
Osobno w małej ilosci osolonej wody ugotować ( 5 minut od zagotowania ) ugotować główki szparagów .Odcedzić .
Zmiksowaną zupkę zaciągnąć śmietanką .Dodać 2 łyżki pokrojonego koperku .Doprawić do smaku .
Zagotować 1/2 szklanki wody z 1/4 kostki masła , szczyptą soli i usiekanym koprem. Wsypać mąkę i gotowac mieszając aż zrobi się szkliste i będzie odstawać od garnuszka. Zestawić z gazu. Dodać jajko i ucierać na gładko. Odstawić na 15 minut.
Zagotować osolona wodę i kłaść na wrzątek łyżeczką małe kluseczki. Zagotować. Odcedzić .
Podawać zupę wkładając do niej główki szparagów i kluseczki. Dekorować gałązkami koperku.
Osobno w małej ilosci osolonej wody ugotować ( 5 minut od zagotowania ) ugotować główki szparagów .Odcedzić .
Zmiksowaną zupkę zaciągnąć śmietanką .Dodać 2 łyżki pokrojonego koperku .Doprawić do smaku .
Zagotować 1/2 szklanki wody z 1/4 kostki masła , szczyptą soli i usiekanym koprem. Wsypać mąkę i gotowac mieszając aż zrobi się szkliste i będzie odstawać od garnuszka. Zestawić z gazu. Dodać jajko i ucierać na gładko. Odstawić na 15 minut.
Zagotować osolona wodę i kłaść na wrzątek łyżeczką małe kluseczki. Zagotować. Odcedzić .
Podawać zupę wkładając do niej główki szparagów i kluseczki. Dekorować gałązkami koperku.
Jojo
mania
luna
eli_555