lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Szczawiowa z wkładką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

No to może dziś zrobimy delikatniejszą zupkę, na mięsku z dodatkiem śmietany. Szczawiowa to wiosenna zupa z majowym szczawiem.

Szczawiowa z wkładką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczawiowa z wkładką

Składniki :

  • szczaw 2 porządne garście umytego i bez okonków szczawiu

 

 

  • seler 150 g starty na wiórka

 

  • pietruszka 150 g starta na wiórka

 

  • szynka wieprzowa 400 g ( w kawałku potem będzie na kanapki)

 

  • listek laurowy 3 szt

 

 

 

 

 

  • ziemniaczki 4 szt

Sposób przygotowania:

Szczawiowa z wkładką

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę 3 litry. Włoszczyznę ( marchew, seler i pietruszkę) myjemy i obieramy, ścieramy na tarce i wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.Dodajemy szynkę i gotujemy na małym ogniu koło godziny, po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i nadal gotujemy doprawiając już teraz solą i pieprzem.

Gotujemy dalej, aż nam zmiękną ziemniaczki, teraz dodajemy pokrojony drobno szczaw i gotujemy do momentu ( szczaw zmienia kolorek to dosłownie chwila i nabiera zupa smaku).

Wyłączamy gaz i wlewamy śmietanę,wystarczy zamieszać i gotowe.

Szczawiowa z wkładką
Do garnka wlewamy wodę 3 litry. Włoszczyznę( marchew, seler i pietruszkę) myjemy i obieramy, ścieramy na tarce i wkładamy do garnka z wodą.
Szczawiowa z wkładką
Szaw myjemy, ucinamy ogonki i kroimy drobno.
Szczawiowa z wkładką
dodajemy pokrojony drobno szczaw i gotujemy do momentu ( szczaw zmienia kolorek to dosłownie chwila i nabiera zupa smaku).
Szczawiowa z wkładką
Wyłączamy gaz i wlewamy śmietanę,wystarczy zamieszać i gotowe.

Tagi:

zupy szczaw