Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zupa szparagowa z imbirem i z zacierkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dzięki użytym przyprawom (imbir i gałka) zupa zyskuje naprawdę niepowtarzalny smak. Podaję ją z zacierkami, dzięki czemu jest bardziej sycąca.

Zupa szparagowa z imbirem i z zacierkami

Składniki:

Zupa szparagowa z imbirem i z zacierkami

 

zacierki

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa z imbirem i z zacierkami
Skórkę z cytryn ścieramy na tarce. Wraz z cebulą pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli przekładamy do garnka. Dokładamy kurczaka i zalewamy 1,5 l. wody. Dorzucamy startą na grubych oczkach marchewkę. Gotujemy przez pół godziny.

Ćwiartki wyciągamy. Dorzucamy pokrojone na małe kawałki szparagi. Gotujemy przez 20 min. Dodajemy rozdrobnione mięso. Z jajka i mąki robimy ciasto na zacierki. Delikatnie wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Doprawiamy gałką, imbirem i cukrem. Solimy i pieprzymy do smaku. Zabielamy śmietaną. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Tagi:

szparagi