Sposób przygotowania:
Zupa tajska z kurczakiem
Marchewkę myję, obieram, płuczę i kroję w słupki wielkości dużej zapałki. Papryki myje, przekrawam, wydrążam nasiona i kroję w cienkie paseczki. 100 g piersi z kurczaka kroję w paski. Do garnka wlewam 750 ml rosołu i doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się rosołu wkładam pokrojone mięso, gotuję ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodaję pokrojoną marchewkę z papryką i gotuję kolejne 10 minut.
Zawartość większej saszetki rozprowadzam w 250 ml zimnej wody i wlewam do zupy, gotuję 5 minut. Pod koniec gotowania wsypuję do garnka zawartość z mniejszej saszetki, dodaję drobno posiekany szczypiorek, mieszam i gotuję 1 minutę. Drobiowe warkocz:. Pozostałą pierś z kurczaka (150 g) kroję w długie i cienkie paseczki, biorę po trzy paski mięsa przeplatam je ze sobą na długim drewnianym patyku od szaszłyka tworząc warkocz.
Na patelni rozgrzewam olej i kładę drobiowe warkocze, oprószam delikatnie solą, pieprzem i ziołami, smażę mięso z obydwu stron do zrumienienia. Tajską zupę wlewam do miseczek, na brzegu każdej kładę warkocz z kurczaka i od razu podaję.
Zawartość większej saszetki rozprowadzam w 250 ml zimnej wody i wlewam do zupy, gotuję 5 minut. Pod koniec gotowania wsypuję do garnka zawartość z mniejszej saszetki, dodaję drobno posiekany szczypiorek, mieszam i gotuję 1 minutę. Drobiowe warkocz:. Pozostałą pierś z kurczaka (150 g) kroję w długie i cienkie paseczki, biorę po trzy paski mięsa przeplatam je ze sobą na długim drewnianym patyku od szaszłyka tworząc warkocz.
Na patelni rozgrzewam olej i kładę drobiowe warkocze, oprószam delikatnie solą, pieprzem i ziołami, smażę mięso z obydwu stron do zrumienienia. Tajską zupę wlewam do miseczek, na brzegu każdej kładę warkocz z kurczaka i od razu podaję.
marietta
Megg