Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Zupa z brokułami i groszkiem zielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa na zielono

Zupa z brokułami i groszkiem zielonym

Składniki:

Zupa z brokułami i groszkiem zielonym

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek (15)
  • 2 pokrojone w piórka białe cebule (200 g)
  • 1 duży brokuł (300 g)
  • 4 łyżki zielonego groszku mrożonego
  • 2 łyżki mrożonej włoszczyzny krojonej w paski (30 g)
  • Suszony tymianek
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Zupa z brokułami i groszkiem zielonym

Do wrzącej wody włóż mrożony zielony groszek, dodaj tymianek i lekko posól. Gotuj aż groszek będzie na pół ugotowany. W międzyczasie na rozgrzanym oleju podduś pokrojoną cebulę. Dodaj do zupy cebulę, brokuła i włoszczyznę i gotuj na małym ogniu około 10 minut.


  120 kcal/porcję.


Poczytaj również o zaleceniach dietetycznych ważnych dla cukrzyków.