Zupa z brokułów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupę z brokułów poleca Elżbieta Żuk-Widmańska, prowadząca warsztaty kuchni ajurwedyjskiej.

Zupa z brokułów

Składniki:

Zupa z brokułów

 

  • 1 duży brokuł
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży imbir
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • ¼ łyżeczki kminku indyjskiego, kurkumy, nasion kolendry i przyprawy garam masala
  • 3 łyżki pomarańczowej soczewicy
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z brokułów
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy sklarowane masło, wsypujemy kminek, nasiona kolendry i utarty na grubej tarce świeży imbir, gdy nasiona zaczną strzelać wkładamy posiekanego pomidora i wsypujemy miałkie przyprawy.

Mieszamy, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilkę smażymy. Wkładamy brokuł i wsypujemy soczewicę. Wlewamy tyle wody, aby przykryć brokuł, gotujemy do miękkości. Miksujemy i solimy do smaku