SUPERPRZEPIS

Zupa z dyni i aromatycznym imbirem

  • 1
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Zupa z dyni i aromatycznym imbirem

Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Prosta, zdrowa, nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Delikatna jak aksamit, cudownie wygląda i obłędnie smakuje. Przypomina mi moje dzieciństwo i złotą polską jesień.

Składniki:

Zupa z dyni i aromatycznym imbirem

 

 

  • Zacierki:

 

Sposób przygotowania:

Zupa z dyni i aromatycznym imbirem

ETAP 1:

Zupa z dyni i aromatycznym imbirem
Mąkę, jajko i wodę zagnieść na jednolite, twarde ciasto.

1.Zacierki
Składniki na zacierki zagnieść na jednolite, twarde ciasto, zetrzeć
na tarce o grubych oczkach, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.

ETAP 2:

Zupa z dyni i aromatycznym imbirem
Dynię obrać i pokroić w kostkę

2. Dynię dokładnie obrać i pozbawić pestek, miąższ pokroić w kostkę. Dynię przełożyć do garnka i gotować w bardzo małej ilości osolonej wody przez około 25 minut. Dodać starty imbir, jeszcze chwilkę gotować i zblendować blenderem na gładki krem.

ETAP 3:

Krem z dyni oraz zacierki dodać do gotującego mleka . Całość doprawić cukrem ilość wedle uznania.


Tagi:

dynia