jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pikantna zupka z dyni i jabłek z jaglanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pikantna i zdrowa zupa z dyni i jabłek z dodatkiem kaszy jaglanej jest świetną propozycją na zimowe dni. Jeśli nie masz dyni świeżej skorzystaj z mrożonej dyni w kostkach.

Pikantna zupka z dyni i jabłek  z jaglanką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pikantna zupka z dyni i jabłek z jaglanką

 

  • 1/2 średniej dyni (ok. 60 dag)
  • 2 kwaśne jabłka
  • 3 ostre papryczki chilli
  • 1,5 l wody
  • /21 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • miód, sól i pieprz biały do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 5 dag sera żółtego
  • listki pietruszki do przybrania

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantna zupka z dyni i jabłek z jaglanką
Ugotuj kaszę jaglaną do miękkości po czym wstaw ją w ciepłe miejsce, by nie ostygła. Obierz dynię oraz jabłka - pokrój wszystko w kostkę. W garnku o grubym dnie zeszklij posiekaną drobno cebulę na łyżce oleju rzepakowego. Dodaj pokrojoną dynię, jabłka - przesmaż wszystko przez chwilę po czym zalej wodą. Dodaj odrobinę soli i wrzuć dwie mniejsze (są ostrzejsze) papryczki. Gotuj zupę około 10 min. aż dynia zmięknie. Wyjmij papryczki, chyba że chcesz by zupa była bardzo pikantna. Zmiksuj zupę, dodaj lubczyk i tymianek, dopraw przyprawami do smaku. Trzymaj na małym ogniu jeszcze 5 minut, by smaki się połączyły. Za pomocą foremki przygotuj babeczki z kaszy, wyjmij je na talerze.Ostrożnie wlej zupę do talerzy. Posyp startym serem i udekoruj plasterkami chilli i listkami pietruszki.
Pikantna zupka z dyni i jabłek  z jaglanką
Zmiksuj zupę, dodaj lubczyk i tymianek, dopraw przyprawami do smaku.
Pikantna zupka z dyni i jabłek  z jaglanką
Za pomocą foremki przygotuj babeczki z kaszy, wyjmij je na talerze.Ostrożnie wlej zupę do talerzy.
Pikantna zupka z dyni i jabłek  z jaglanką
Posyp gorącą zupę odrobiną startego sera.