anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kremowa zupa z dyni z serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zwykła zupa z dyni podana z odrobiną sera pleśniowego jest wyrazista i zupełnie inaczej smakuje, jakby bardziej szlachetnie.

Kremowa zupa z dyni z serem pleśniowym

Składniki:

Kremowa zupa z dyni z serem pleśniowym

 

  • dynia "Hokkaido" - 1 kg
  • bulion wołowy - 1,5 l
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 5 ząbków
  • imbir świeży - do smaku
  • świeże oregano /same listki/ - do smaku
  • tymianek - 1 łyżeczka
  • oliwa - 1 łyżka
  • sól morska - do smaku
  • pieprz kolorowy - do smaku
  • papryka ostra - do smaku

 

  • DO PODANIA:
  • ser z niebieską pleśnią – 150 g

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z dyni z serem pleśniowym
Obraną i pozbawioną nasion dynię kroję w dużą kostkę wkładam do garnka, wlewam pół litra bulionu i gotuję do miękkości. Na patelnię wlewam oliwę, rozgrzewam, a następnie dodaję pokrojoną cebulę i smażę do lekkiego zrumienienia. Zawartość patelni przekładam do garnka z dynią i wlewam pozostały bulion. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnej tarce imbir, listki świeżego oregano, tymianek i obrane i pokrojone jabłka. Całość doprowadzam do wrzenia. Następnie zmniejszam ogień i jeszcze przez chwilę gotuję. Zdejmuję garnek z ognia i doprawiam zupę solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz ostrą papryką. Zupę miksuję blenderem na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewam więcej gorącego bulionu lub wody. Zupę podaję z porcją pokruszonego sera z niebieską pleśnią. *zamiast bulionu wołowego można użyć bulion warzywny lub drobiowy