Sposób przygotowania:
Kremowa zupa z dyni z serem pleśniowym
Obraną i pozbawioną nasion dynię kroję w dużą kostkę wkładam do garnka, wlewam pół litra bulionu i gotuję do miękkości. Na patelnię wlewam oliwę, rozgrzewam, a następnie dodaję pokrojoną cebulę i smażę do lekkiego zrumienienia. Zawartość patelni przekładam do garnka z dynią i wlewam pozostały bulion. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnej tarce imbir, listki świeżego oregano, tymianek i obrane i pokrojone jabłka. Całość doprowadzam do wrzenia. Następnie zmniejszam ogień i jeszcze przez chwilę gotuję. Zdejmuję garnek z ognia i doprawiam zupę solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz ostrą papryką. Zupę miksuję blenderem na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewam więcej gorącego bulionu lub wody. Zupę podaję z porcją pokruszonego sera z niebieską pleśnią. *zamiast bulionu wołowego można użyć bulion warzywny lub drobiowy