Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa z fasolką i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekka, prosta zupka z dodatkiem mrożonego zielonego groszku i czerwonej fasolki.

Zupa z fasolką i groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z fasolką i groszkiem

 

  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa z fasolką i groszkiem
Kapustę poszatkować. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, zrumienić na nim lekko cebulę i czosnek. Do garnka wrzucić przygotowane warzywa. Smażyć razem ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Do podsmażonych warzyw dodać mrożony groszek. Wlać bulion, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Do zupy dodać fasolkę razem z zalewą. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa z fasolką i groszkiem
Wszystkie warzywa oczyszczone i rozdrobnione.
Zupa z fasolką i groszkiem
Cebula i czosnek rumienione w garnku na oleju.
Zupa z fasolką i groszkiem
Przygotowane warzywa dodane do cebuli z czosnkiem i podsmażone.
Zupa z fasolką i groszkiem
Czerwona fasolka dodana razem z zalewą do zupy.