edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Zupa z kalarepki i soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tylko 5 składników, a otrzymujemy z nich smaczną, zdrową i pożywną zupę

Zupa z kalarepki i soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z kalarepki i soczewicy

 

  • 2 średnie marchewki
  • 1 spora kalarepka
  • pęczek dymki z cebulkami
  • 15 dag czerwonej soczewicy
  • łyżka oleju lub oliwy
  • 1,5 kostki bulionowej z kurczaka (zupa będzie jeszcze smaczniejsza na prawdziwym bulionie)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z kalarepki i soczewicy
Marchew i kalarepkę obrałam, opłukałam, osuszyłam i pokroiłam: marchew w półplasterki, kalarepkę w dość grube słupki. Dymkę opłukałam, otrzepałam z wody i pokroiłam w plasterki białą część (cebulki), zieloną odkładając na później. Na rozgrzany olej wrzuciłam marchew i kalarepkę, a po trzech minutach dołożyłam do nich pokrojoną dymkę. Smażyłam razem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Soczewicę opłukałam na sicie i dodałam do warzyw po 10 minutach smażenia. Całość zalałam 5 szklankami wrzątku (1,25 l) i włożyłam kostki bulionowe. Warzywa były tylko co przykryte płynem, ale moi domownicy lubią gęste zupy. Gotowałam na wolnym ogniu ok. 20 minut. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie soczewica rozpadła się, a warzywa pozostały apetycznie chrupkie. Na talerzach posypałam zupę posiekanym szczypiorem z dymki. Mąż spałaszował zupę z ryżem na sypko, a ja ze świeżą kajzerką, ale doskonale smakuje również bez dodatków.
Zupa z kalarepki i soczewicy
Tylko 5 składników i przyprawy do przyrządzenia pysznej zupy.
Zupa z kalarepki i soczewicy
Marchew w półplasterki,, kalarepkę w dość grube słupki,, dymkę w plasterki.
Zupa z kalarepki i soczewicy
Warzywa smażyłam razem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Zupa z kalarepki i soczewicy
Całość zalałam 5 szklankami wrzątku i włożyłam kostki bulionowe.