Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 364]

Zupa z Kalarepy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na obiad smaczna zupa - szybka do zrobienia, lekka i bardzo dobra.

Zupa  z  Kalarepy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z Kalarepy

 

  • 4 młode kalarepy z liścmi (ja daję więcej liści / bez łodyg)
  • 1 jajko
  • 1 marchewkę
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebulę ( albo pora )
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa z Kalarepy
► Włoszczyznę wrzucić do 2 litrów wrzącej osolonej wody i gotować około 20 minut. ► Kalarepę obrać ze skórki i pokroić w kostkę natomiast liście w paski ( z każdego liścia " ściąć " rdzenie ( grubsze " nerwy " ). Do wywaru z włoszczyzny dodać kostkę rosołową. ► Wyjąć warzywa, wrzucić kalarepę i gotować aż będzie miękka wtedy dodać pocięte na paski liście. ► Po kilku minutach gotowania jak liście bęndą miękkie, zrobić lekką zasmażkę i wolno wlać rozkłócone jajko, mieszająć gotować jeszcze kilka minut aż jajko się zetnie i zupa zgęstnieje. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Zupa  z  Kalarepy
Zupka z kalarepy z rozkłóconym jajkiem - zdrowa i mało kaloryczna.
Zupa  z  Kalarepy
Do wywaru dodać kostkę rosołową - kalarepę - pocięte na paski liście - zrobić lekką zasmażkę i wolno wlać rozkłócone jajko - gotować aż jajko się zetnie i zupa zgęstnieje.
Zupa  z  Kalarepy
Kalarepę obrać ze skórki i pokroić w kostkę natomiast liście w paski ( z każdego liścia ściąć rdzenie ( grubsze