Zupa z krewetek z sałatą z fenkułu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis norweskiego kucharza Geir Skeie, laureata konkursu Bocuse d’Or 2009

Zupa z krewetek z sałatą z fenkułu

Składniki:

Zupa z krewetek z sałatą z fenkułu

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z krewetek z sałatą z fenkułu

Krewetki (rozmrozić), obrać. Skorupki z krewetek smażyć na rozgrzanym oleju przez  3 minuty. Pokrajać wszystkie warzywa oraz pomidory z puszki i dodać na patelnię. Smażyć przez  2  minuty. Następnie całość zalać wodą, tak aby przykryła skorupki z krewetek. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zupę przecedzić. Do zupy dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zmiksować, aż do uzyskania pianki.


Fenkuł pokrajać w bardzo cienkie plasterki. Wymieszać z krewetkami. Doprawić solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Ułożyć w gorących miseczkach, następnie zalać zupą.


Tagi:

krewetki