bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zupa z kukurydza i chipsami tortilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa z chipsami - a czemu nie?

Zupa z kukurydza i chipsami tortilla

Składniki:

Zupa z kukurydza i chipsami tortilla

 

  • cebula
  • seler naciowy 2 gałązki
  • 250 g kukurydzy
  • 1 por
  • ząbek czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl śmietany najlepiej do zup lub creme freiche
  • 2 łzyki masła
  • 2 łyzki oleju
  • sól, pieprz biały
  • ser zółty starty
  • natka pietruszki
  • chipsy chilli tortilla

Sposób przygotowania:

Zupa z kukurydza i chipsami tortilla
W garnku rozgrzewam masło i oliwe, wrzucam pokrojona w kostke cebule i czosnek. Dorzucam por w krażki i kawałki selera. Zalewam bulionem. Zagowuje, wrzucam kukurydzę a potem razem pod przykryciem zupa ma sie gotowac ok 15 minut. Wlewam smietane. Doprawiam sola i pierzem. Na talerzu posypuje startym serem i zapiekam. na koneic wkładam do srodka chipsy. Zupa sie świetnei komponuje z takim ostrym elementem.