wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Zupa z kukurydzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa nadaje sie na obiad ,w pochmurne, deszczowe dni. Świetnie rozgrzewa.

Zupa z kukurydzy

Składniki:

Zupa z kukurydzy

 

  • 10 dag boczku wędzonego
  • cebula
  • koperek
  • strąk zielonej papryki
  • pół puszki kukurydzy
  • 4 szklanki wywaru z drobiu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z kukurydzy
Boczek wędzony pokroić w kostkę i stopić na małym ogniu. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Do stopionego boczku dodać obraną, posiekaną cebulę oraz pokrojoną paprykę. smażyć ok 5 minut. Dodać odsączoną kukurydzę i zalać wywarem z drobiu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać koperkiem. Do zupy można dodać paprykę w dwóch kolorach.

Tagi:

kukurydza