Sposób przygotowania:
Zupa z kurczakiem i makaronem1. Filety osuszyć i ukośnie pokroić na cienkie plasterki. W garnku zagotować wodę i posolić. Włożyć groszek, gotować przez 2 minuty i odcedzić. Przelać zimną wodą i osączyć.
2. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Dashi doprowadzić do wrzenia, włożyć kurczaka i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
4. Makaron włożyć do cedzaka, osączyć i pociąć na mniejsze kawałki. Makaron, groszek i pomidorki dodać do bulionu, pozostawić na 5 minut, ale nie gotować. Do zupy dodać 1 łyżkę sosu sojowego, doprawić do smaku solą i shichimi togarashi.
WARIANT - ZUPA Z KREWETKAMI
Kurczaka zastąpić 4 surowymi krewetkami. Krewetki obrać z pancerzyków, lekko naciąć wzdłuż grzbietów i usunąć jelita. Krewetki umyć, osuszyć, zamarynować i gotować przez 2 minuty. Zupę przygotować jak w przepisie powyżej. Zamiast shichimi togarashidodać kilka pasków skórki z limonki.
1 porcja: 175 kcal
Przepis pochodzi z książki Sushi Marlisy Szwillus
Wydawnictwo: Hachette Livre