maciek_001

maciek_001

Kucharz
[Przepisów: 9]

Zupa z młodej fasoli Jaś

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ugotować fasolę i jarzyny. Zmiksować wywar z częścią Jaśka i połówką selera. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, fasolę, pieprz i sól.

Zupa z młodej fasoli Jaś

Składniki:

Zupa z młodej fasoli Jaś

 

  • 1 kg świeżej fasoli Jaś
  • 1 seler z nacią
  • 2 – 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 pory
  • Natka pietruszki
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej fasoli Jaś
Ugotować fasolę wraz z majerankiem w niezbyt dużej ilości wody.
Pod koniec gotowania dodać 2 kostki rosołowe Knorra (np. jarzynowe).
W osobnym garnku ugotować jarzyny bez czosnku.
Wyjąć jarzyny ale zostawić pory, do wywaru dodać 30 – 40 % ugotowanego Jaśka, połowę ugotowanego korzenia selera oraz ząbek czosnku.
Wszystko dokładnie zmiksować.
Ugotowane marchewki i pietruszki cienko pokroić i dodać do zupy.
Dodać pozostałą fasolę wraz z wywarem, pieprz i sól do smaku oraz łyżkę masła. Zagotować.
Zupa jest jeszcze lepsza z kilkoma kładzionymi kluseczkami, zrobionymi z dodatkiem kurkumy.
W trakcie gotowania należy mieszać przy dnie.

Tagi:

fasola