Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Zupa z fasolki szparagowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna zupa z zielonej i żółtej fasolki szparagowej na domowym bulionie. Sycąca, zdrowa i pożywna.

Zupa z fasolki szparagowej

Składniki:

Zupa z fasolki szparagowej

Bulion:

Zupa:

Sposób przygotowania:

Zupa z fasolki szparagowej

Przygotowanie bulionu:

Zupa z fasolki szparagowej
Bulion z biodrówki i warzyw w trakcie gotowania

Biodrówkę podzielić na 2-3 części, zalać wodą, zagotować, zdjąć szumującą się pianę, dodać obrane warzywa z natką pietruszki i selera, ząbki czosnku, ziele, liście laurowe i pieprz.

Gotować półtorej godziny na bardzo wolnym ogniu, aby bulion ledwo "pyrkał". Przecedzić.

Przygotowanie fasolki:

Zupa z fasolki szparagowej
Obrana i pokrojona na połowy fasolka szparagowa

Bulion ponownie zagotować i dodać obraną i podzieloną na połówki fasolkę.

Przygotowanie ziemniaków:

Zupa z fasolki szparagowej
Pokrojone w dużą kostkę ziemniaki do zupy

Dodać także oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotować przez około 15 minut.

Przygotowanie marchewki:

Zupa z fasolki szparagowej
Starta na tarce o dużych oczkach marchewka

Wrzucić startą na dużych oczkach marchew i gotować przez kolejne 15 minut.

Kończenie zupy:

Zupa z fasolki szparagowej
Śmietana w trakcie "hartowania" z gorącą zupą

Śmietanę zahartować mieszając dokładnie z łyżką wazową gorącej zupy. Stopniowo, śmietanę wlać do garnka energicznie mieszając jego zawartość.

Zagotować. Smacznego!