Sposób przygotowania:
Zupa z fasolki szparagowejPrzygotowanie bulionu:
Biodrówkę podzielić na 2-3 części, zalać wodą, zagotować, zdjąć szumującą się pianę, dodać obrane warzywa z natką pietruszki i selera, ząbki czosnku, ziele, liście laurowe i pieprz.
Gotować półtorej godziny na bardzo wolnym ogniu, aby bulion ledwo "pyrkał". Przecedzić.
Przygotowanie fasolki:
Bulion ponownie zagotować i dodać obraną i podzieloną na połówki fasolkę.
Przygotowanie ziemniaków:
Dodać także oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotować przez około 15 minut.
Przygotowanie marchewki:
Wrzucić startą na dużych oczkach marchew i gotować przez kolejne 15 minut.
Kończenie zupy:
Śmietanę zahartować mieszając dokładnie z łyżką wazową gorącej zupy. Stopniowo, śmietanę wlać do garnka energicznie mieszając jego zawartość.
Zagotować. Smacznego!