Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Zupa z owocami lata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Fantastycznie gasząca pragnienie w upalne dni, z mnóstwem owoców, które dodatkowo zostały wzbogacone o kisiel malinowy, wanilię i cynamon, dzięki czemu zupa jest cudownie aromatyczna. Podana z makaronem.

Zupa z owocami lata

Składniki:

Zupa z owocami lata

 

  • woda- 1,2 litra
  • owoce- 1 kg (użyłam moreli, truskawek, czereśni w różnych proporcjach)
  • cukier trzcinowy- 4 łyżki
  • kisiel np. malinowy- 1 op.
  • laska wanilii- 1/2 szt.
  • cynamon- 1 łyżeczka
  • makaron- 100 g
  • jogurt naturalny- kilka kleksów
  • świeża mięta- do ozdoby

Sposób przygotowania:

Zupa z owocami lata
Umyte owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Do garnka z owocami wlać 1 litr wody, włożyć 1/2 laski wanilii z wyskubanymi ziarenkami i zagotować.

W pozostałej ilości wody wymieszać kisiel, przelać do gotujących się owoców i ponownie zagotować.

Na końcu dodać cynamon, wymieszać i ostudzić.

Podawać z ugotowanym makaronem i ozdobić kleksem z jogurtu.

Tagi:

makaron