Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa z pieczonych warzyw

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Gęsta i pachnąca warzywami zupa. Dobra i na ciepło, i na zimno. Koniecznie do wypróbowania w sezonie pomidorowo-paprykowym.

Zupa z pieczonych warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z pieczonych warzyw

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z pieczonych warzyw
Paprykę oczyścić, pokroić na kawałki, wrzucić do naczynia żaroodpornego. Marchewki obrać, odciąć końce, pokroić w kawałki. Czosnek obrać, przekroić na 4 i wrzucić z marchewką do papryki. Pomidory umyć, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu, dodać posiekaną cebulę. Całość polać olejem i posypać solą morską. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-50 minut. Po tym czasie przełożyć całość do garnka (z pomidorów i papryki ściągnęłam skórkę). Wlać rosół. Gotować 10 minut. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić cukrem, ziołami i pieprzem, solą jeśli trzeba. Zupę rozlać do miseczek, podawać na ciepło lub zimno, można z kleksem słodkiej śmietany
Zupa z pieczonych warzyw
Warzywa ułożyć w naczyniu, polać olejem i posypac solą i piec
Zupa z pieczonych warzyw
Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-50 minut.
Zupa z pieczonych warzyw
Po tym czasie przełożyć całość do garnka (z pomidorów i papryki ściągnęłam skórkę). Wlać rosół. Gotować 10 minut.
Zupa z pieczonych warzyw
Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić cukrem, ziołami i pieprzem, solą jeśli trzeba.

Tagi:

zioła