Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Zupa-krem z pieczonej cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa, której smak bardzo pozytywnie mnie zadziwił. Jest pyszna!

Zupa-krem z pieczonej cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa-krem z pieczonej cukinii

 

  • 1 duża cukinia,
  • 1 duża cebula,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1/2 papryczki peperoni,
  • 1 łyżka serka topionego ziołowego,
  • przyprawy: sól czosnkowa, sól ziołowa, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z ostrą papryczką,
  • 1 domowa kostka rosołowa,
  • dodatkowo: makaron.

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z pieczonej cukinii
1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Podobnie cebulę. Warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym i przyprawić: polać oliwą, posypać przyprawami. Dodać papryczkę pepperoni (pokrojoną na kawałki). Całość wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. W trakcie zaglądać i w razie potrzeby zamieszać. 2. Po upieczeniu warzywa umieścić w garnku i zalać wodą (wody trochę więcej niż warzyw). Zagotować z dodatkiem kostki rosołowej. 3. Zawartość garnka zblendować na gładką masę z dodatkiem sera topionego. 4. Zupę zagotować, przyprawić do smaku. Podawać z makaronem. Smacznego!
Zupa-krem z pieczonej cukinii
Propozycja podania - zupa-krem z pieczonej cukinii z drobnym makaronem