Sposób przygotowania:
Zupa z pieczonej cukinii
Umyć wszystkie warzywa. Cukinie i marchewkę pokroić w plastry, ułożyć razem z czosnkiem na brytfannie, skropić 3 łyżkami oliwy i posypać solą ziołową. Piec w piekarniku w 190 stopniach do zrumienienia. W międzyczasie cebulę i ziemniaka pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć w garnku na łyżce oliwy razem z posiekanym lubczykiem. Następnie dodać do garnka pieczoną marchewkę i cukinię ( należy pozostawić kilka plasterków do dekoracji), dolać wodę (ok. 1 litr) i pogotować 10 minut, dodać czosnek pozbawiony łupiny i wszystko razem zmiksować, w razie potrzeby doprawić solą ziołową.. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa, udekorowane plasterkami pieczonej cukinii i natka pietruszki.