renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zupa z pieczonej cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa powstała przypadkiem, ponieważ dostałam dużo cukinii i nie wiedziałam co z nią zrobić, żeby było smacznie i efektownie.

Zupa z pieczonej cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z pieczonej cukinii

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z pieczonej cukinii
Umyć wszystkie warzywa. Cukinie i marchewkę pokroić w plastry, ułożyć razem z czosnkiem na brytfannie, skropić 3 łyżkami oliwy i posypać solą ziołową. Piec w piekarniku w 190 stopniach do zrumienienia. W międzyczasie cebulę i ziemniaka pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć w garnku na łyżce oliwy razem z posiekanym lubczykiem. Następnie dodać do garnka pieczoną marchewkę i cukinię ( należy pozostawić kilka plasterków do dekoracji), dolać wodę (ok. 1 litr) i pogotować 10 minut, dodać czosnek pozbawiony łupiny i wszystko razem zmiksować, w razie potrzeby doprawić solą ziołową.. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa, udekorowane plasterkami pieczonej cukinii i natka pietruszki.
Zupa z pieczonej cukinii
Pokrojone warzywa i czosnek polać oliwą i posypać sola ziołową.
Zupa z pieczonej cukinii
Cebulę, ziemniak i lubczyk podsmażyć na oliwie.
Zupa z pieczonej cukinii
Następnie do garnka dodać cukinie i marchewkę i dolać wodę, gotować.
Zupa z pieczonej cukinii
Na koniec dodać pieczony czosnek i zmiksować zupę.