misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Zupa z porów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać z grzankami lub lanym ciastem....

Zupa z porów

Składniki:

Zupa z porów

 

  • 3-4 pory (ok. 40dag)
  • 1 włoszczyzna
  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżka jarzynki w proszku
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • sól
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa z porów
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać jarzynkę w proszku, ugotować wywar, przecedzić. Pory starannie umyć, pokroić na kawałki, dodać łyżkę masłem, trochę wody i udusić. Przetrzeć, dodać do przecedzonego wywaru, doprawić mąką rozmieszaną z zimnym wywarem, zagotować. Surowe żółtko rozetrzeć ze śmietanką i mieszając wlać do zupy, doprawić solą, posypać siekaną natką. Podawać z grzankami lub lanym ciastem.

Tagi:

pory