Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Zupa z serków topionych z grzankami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Zupa z serków topionych z chipsami z szynki i grzankami- jest kremowa i delikatna. Do przygotowania w kilka chwil.

Zupa z serków topionych z grzankami i szynką

Składniki:

Zupa z serków topionych z grzankami i szynką

 

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 serki topione,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 1 bułka,
  • 50g masła,
  • 2 plastry szynki,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony koperek,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Zupa z serków topionych z grzankami i szynką
1. Bulion warzywny przelej do garnka i zagotuj. Cebulę pokrój w małą kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj do wywaru. Do bulionu dodaj rozdrobnione serki, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu około 10 minut, aż serki się rozpuszczą. Wlej śmietanę i zagotuj. Zupę dopraw do smaku suszonym koperkiem, solą oraz pieprzem.

2. Bułkę pokrój w kostkę. Podrumień na maśle, aż grzanki będą chrupiące. Szynkę pokrój w plaski. Ułóż na blaszce z pergaminem i piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Gotową zupę przelej na talerz lub do garnuszka. Podawaj z grzankami oraz chipsami z szynki.