WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zupa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo sycąca, gęsta i aromatyczna zupa z soczewicą. Z marchewką, cebulą i wędzonym boczkiem. Z dodatkiem majeranku.

Zupa z soczewicą

Składniki:

Zupa z soczewicą

 

  • 500 g soczewicy
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicą

Boczek

Zupa z soczewicą
Boczek razem z cebulą podsmażamy na patelni.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo kroimy boczek i razem podsmażamy na patelni.

Soczewica

Zupa z soczewicą
Soczewicę płuczemy przed gotowaniem, by była czysta.

Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, by było jej dwa razy więcej i zagotowujemy.

Gotowanie

Zupa z soczewicą
Zupę doprawiamy i gotujemy do miękkości.

Do gotujacej się soczewicy dodajemy podsmażony boczek z cebulą, starte na grubych oczkach marchew i pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy razem do miękkości. Soczewica powinna się lekko rozpadać.