Sposób przygotowania:
Zupa z zielonej soczewicy
Soczewicę płuczemy, wsypujemy do miski, zalewamy wodą i zostawiamy na 40 minut. Rozgrzewamy w garnku oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. następnie wlewamy do garnka wywar.
Dodajemy także soczewicę, liście laurowe oraz tymianek i gotujemy przez 20 minut. W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa.
Wrzucamy warzywa do zupy i gotujemy jeszcze przez około 15-20 minut. Doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Dodajemy także soczewicę, liście laurowe oraz tymianek i gotujemy przez 20 minut. W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa.
Wrzucamy warzywa do zupy i gotujemy jeszcze przez około 15-20 minut. Doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem, solą i gałką muszkatołową.