bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Zupa z soczewicą i fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Smaczna i lekka zupa pomidorowa z warzywami, soczewicą i fasolą. Przygotowałam ja po raz pierwszy, bardzo mi smakuje.

Zupa z soczewicą i fasolą

Składniki:

Zupa z soczewicą i fasolą

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 5 ziemniaków
  • 1 puszka soczewicy
  • 1 mała puszka białej fasoli
  • 250 ml. przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • Domowa jarzynka
  • Sól, pieprz
  • Słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicą i fasolą
Do garnka przekładamy udko z kurczaka, dodajemy obraną cebulę, listek laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość zalewamy 3 litrami zimnej wody, doprawiamy do smaku solą oraz jarzynką, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.

Marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, selera naciowego kroimy w plastry. Z wywaru wyjmuje y mięso i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa oraz odsączoną i wypłukaną soczewicę i fasolę.

Gotujemy do miękkości warzyw, wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką. 

Tagi:

zupa soczewica