Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa - krem z zielonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zupę krem z soczewicy przygotowałam na bazie suszonych i bardzo aromatycznych warzyw. Wyszła bardzo smaczna i syta. Gęstość zupy zależy od nas jak gęstą zupę chcemy mieć. Moja wyszła bardzo gęsta, taka jak lubię.

Zupa - krem z zielonej soczewicy

Składniki:

Zupa - krem z zielonej soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 10 dag warzyw suszonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • biały pieprz mielony do smaku
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • gorąca woda
  • pestki dyni według uznania

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z zielonej soczewicy
1. Soczewicę płuczemy i dokładnie osączamy.

2. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.

3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, dodajemy suszone warzywa, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie przypiec. Następnie wlewamy gorącą wodę, wsypujemy soczewicę, wrzucamy liść i ziele. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.

4. Gdy składniki będą miękkie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Jeżeli będzie potrzeba do zupy dolewamy gorącej wody.

5. Na koniec do zupy wsypujemy natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.

6. Na talerze talerze nakładamy porcje gorącej zupy i posypujemy pestkami dyni. Podajemy i smacznego. Rady W skład moich warzyw suszonych wchodziły: marchewka, pasternak, por, seler, lubczyk. Jeżeli nie mamy suszonych warzyw możemy użyć świeżych.


Tagi:

zupa zupa krem