Sposób przygotowania:
Zupa - krem z zielonej soczewicy
1. Soczewicę płuczemy i dokładnie osączamy.
2. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, dodajemy suszone warzywa, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie przypiec. Następnie wlewamy gorącą wodę, wsypujemy soczewicę, wrzucamy liść i ziele. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.
4. Gdy składniki będą miękkie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Jeżeli będzie potrzeba do zupy dolewamy gorącej wody.
5. Na koniec do zupy wsypujemy natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
6. Na talerze talerze nakładamy porcje gorącej zupy i posypujemy pestkami dyni. Podajemy i smacznego. Rady W skład moich warzyw suszonych wchodziły: marchewka, pasternak, por, seler, lubczyk. Jeżeli nie mamy suszonych warzyw możemy użyć świeżych.
2. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, dodajemy suszone warzywa, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie przypiec. Następnie wlewamy gorącą wodę, wsypujemy soczewicę, wrzucamy liść i ziele. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.
4. Gdy składniki będą miękkie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Jeżeli będzie potrzeba do zupy dolewamy gorącej wody.
5. Na koniec do zupy wsypujemy natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
6. Na talerze talerze nakładamy porcje gorącej zupy i posypujemy pestkami dyni. Podajemy i smacznego. Rady W skład moich warzyw suszonych wchodziły: marchewka, pasternak, por, seler, lubczyk. Jeżeli nie mamy suszonych warzyw możemy użyć świeżych.