WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zalewajka z wędzoną kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i treściwa zupa na żytnim zakwasie z ziemniakami i swojską, wędzoną kiełbasą. Idealna na zimowy obiad.

Zalewajka z wędzoną kiełbasą

Składniki:

Zalewajka z wędzoną kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Zalewajka z wędzoną kiełbasą

Warzywa

Zalewajka z wędzoną kiełbasą
Możemy też wcześniej podsmażyć pora na odrobinie oleju.

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki i pietruszkę scieramy na tarce o grubych oczkach. Białą część pora kroimy w plasterki i wszystko przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy listek i ziele angielskie i zagotowujemy.

Kiełbasa

Zalewajka z wędzoną kiełbasą
Możemy też wykorzystać białą kiełbasę lub boczek.

Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do gotujących się warzyw. Chwilę razem gotujemy.

Zakwas

Zalewajka z wędzoną kiełbasą
Najlepszy jest oczywiście żytni zakwas domowy.

Gdy warzywa już dość zmiękną, dodajemy zakwas i mieszamy. Zagotowujemy i jeszcze chwilę gotujemy razem.

Doprawianie

Zalewajka z wędzoną kiełbasą
Majeranek dobrze jest dodać pod koniec gotowania.

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy jeszcze suszony majeranek, chwilę gotujemy razem i podajemy.


Tagi:

zupy zalewajka