Sposób przygotowania:
Zupa z soczewicą i mielonym mięsem
Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić i drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić do niego warzywa i soczewicę. Wszystko wymieszać i smażyć razem ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając. Do podsmażonych warzyw wlać bulion, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Mięso dokładnie wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem. Mięso usmażyć na oleju, cały czas mieszając tak, żeby mięso rozdrobnić. Podsmażone mięso dodać do zupy. Dodać też do niej majeranek i koncentrat pomidorowy. Gotować dalej do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku solą lub przyprawą uniwersalną.