Sposób przygotowania:
Zupa z soczewicy
Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie,odstawić na 2 godziny.Cebule obrać,podzielić na cząstki.Zagotować 2 litry wody.Włożyć cebulę,listki laurowe,ziarenka pieprzu i mięso.Gotować 45 minut. Seler, marchewkę,strąki papryki i pory oczyścić, pokroić. Soczewicę przełożyć na sitko, opłukać, dobrze osączyć. Mięso wyjąć, rosół przecedzić, odmierzyć 1250 ml, zagotować. Włożyć soczewicę, gotować 30 minut. Po 15 minutach dodać marchewkę i seler. Mięso oczyścić z kości i skóry,pokroić w kawałki.Wrzucić do rosołu z papryką i porami na ok. 5 minut przed końcem gotowania.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Zupę posypać posiekaną natką. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.