mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa z soczewicy 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pożywna, zdrowa i sycąca zupa z zielonej soczewicy:)

Zupa z soczewicy 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z soczewicy 4

 

  • 100 g soczewicy zielonej
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • litr bulionu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżecz. czubrycy zielonej
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy 4
Ziarna soczewicy przepłukuję, zalewam zimną wodą i odstawiam na godzinę. Soczewicę odsączam, przepłukuję, przekładam do garnka i zalewam bulionem, dodaję startą marchewkę i przyprawy i gotuję do miękkości. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i podsmażam na łyżce oleju na patelni. Dodaję podsmażone warzywa do garnka z bulionem. Natkę pietruszki myję, dokładnie osuszam i drobno siekam i dodaję do zupy. Zupę rozlewam do miseczek, dekoruję kleksem śmietany i gałązką natką pietruszki.
Zupa z soczewicy 4
Ziarna soczewicy płuczę, zalewam wodą zimną i odstawiam
Zupa z soczewicy 4
Marchewkę obieram, płuczę i ścieram na tarce na dużych oczkach
Zupa z soczewicy 4
Do ugotowanej soczewicy dodaję startą, podsmażoną marchewkę
Zupa z soczewicy 4
Zupę gotuję na niewielką ogniu, doprawiam na koniec

Tagi:

soczewica