Zupa z soczewicy Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotować zupę z soczewicy

Zupa z soczewicy  Asus

Składniki:

Zupa z soczewicy Asus

 

  • 1 litr wywaru z warzyw
  • 2 duże cebule
  • 5 dużych marchewek
  • 4 duże pomidory
  • 25 dag. pieczarek
  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • 100 ml. wina białego wytrawnego
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy Asus
Soczewicę dokładnie wypłukać i zostawić przez noc. Następnego dnia zalać spęczniałą soczewice świeżą wodą i gotować na wolnym ogniu. Obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebule, marchewkę i oczyszczonymi pieczarkami przesmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, majeranek oraz tymianek. Gdy soczewica będzie miękka to do wywaru dodać przygotowane warzywa, wlać wina i wsypać przygotowane pieczarki. Na podanych talerzykach z zupą posypać posiekaną na drobno natka pietruszki.

Tagi:

soczewica