misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Zupa z soczewicy i pieczonej czerwonej p

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

pożywna gęsta zupa, którą warto dobrze podgrzać przed podaniem...

Zupa z soczewicy i pieczonej czerwonej p

Składniki:

Zupa z soczewicy i pieczonej czerwonej p

 

  • 3 czerwone papryki pokrojone na ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 2 duże marchewki, pokrojone na ćwiartki
  • 115g czerwonej soczewicy, umytej i odsaczonej
  • 1,2 l wywaru warzywnego

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy i pieczonej czerwonej p
Ułożyć paprykę na rozgrzanym ruszcie na mniej więcej kwadrans, albo piec dopóki nie sczerniej skórka. Nakryć czystym wilgotnym płótnem lub włożyć do plastikowej torebki i zostawić na około 10 minut, żeby ostygła (wtedy łatwiej zejdzie skórka). Obrać paprykę ze skórki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać oliwę i przecier pomidorowy na patelni o grubym dnie. Dodać cebulę i czosnek; smażyć na małym ogniu ok. 5 min, aż zmięknie, lecz nie zbrązowieje. Dodać kawałki papryki, przykryć i dusić 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić marchew i soczewicę do dużego rondla, zalać wywarem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Dodać paprykę i cebulę i gotować pod przykryciem 10-15 minut, dopóki warzywa i soczewica nie zmiękną. Zdjąć garnek z ognia i przelać zawartość do miksera, zmiksować. Powstanie pożywna gęsta zupa, którą warto dobrze podgrzać przed podaniem.

Tagi:

soczewica