Sposób przygotowania:
Zupa z soczewicy i pieczonej czerwonej p
Ułożyć paprykę na rozgrzanym ruszcie na mniej więcej kwadrans, albo piec dopóki nie sczerniej skórka. Nakryć czystym wilgotnym płótnem lub włożyć do plastikowej torebki i zostawić na około 10 minut, żeby ostygła (wtedy łatwiej zejdzie skórka). Obrać paprykę ze skórki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać oliwę i przecier pomidorowy na patelni o grubym dnie. Dodać cebulę i czosnek; smażyć na małym ogniu ok. 5 min, aż zmięknie, lecz nie zbrązowieje. Dodać kawałki papryki, przykryć i dusić 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić marchew i soczewicę do dużego rondla, zalać wywarem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Dodać paprykę i cebulę i gotować pod przykryciem 10-15 minut, dopóki warzywa i soczewica nie zmiękną. Zdjąć garnek z ognia i przelać zawartość do miksera, zmiksować. Powstanie pożywna gęsta zupa, którą warto dobrze podgrzać przed podaniem.
Sarenka
misia13