Sposób przygotowania:
Zupa z soczewicy z bekonem
Połowę bekonu, pokrojonego w drobniejsze kawałki, przełożyć na teflonową patelnię i smażyć, aż będzie chrupiący, potem odłożyć na bok. Wlać olej do rondla, dorzucić resztę bekonu, cebulę, marchewki i podsmażyć pod przykryciem, na małym ogniu, przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać opłukaną soczewicę, pomidory i 400 ml wody. Doprowadzić wszystko do wrzenia, przykryć i dusić przez 20 minut. Kiedy zupa jest chłodna, przelać ją do blendera, lub zmiksowac ręcznym mikserem i zrobić z zupy delikatne puree. Potem przelożyć wszystko do rondla i podgrzać do wysokiej temperatury, ale nie dopuścić do wrzenia. Posypać na wierzchu chrupiącymi kawałkami bekonu i podawać ze świeżą bagietką. Smaczne!!!
jovi