wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Zupa z soczewicy z bekonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosta i łatwa w przygotowaniu zupa, która super smakuje i może być wyśmienitym jedzonkiem dla każdego:).

Zupa z soczewicy z bekonem

Składniki:

Zupa z soczewicy z bekonem

 

  • 150 g pokrojonego w drobniejsze kawałki bekonu;
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona;
  • 250 g marchewki, pokrojonej w plasterki;
  • 110 g czerwonej soczewicy, opłukanej;
  • 400 g pomidorów z puszki, doprawionych oddzielnie ziołami;
  • 1 duża bagietka;

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy z bekonem
Połowę bekonu, pokrojonego w drobniejsze kawałki, przełożyć na teflonową patelnię i smażyć, aż będzie chrupiący, potem odłożyć na bok. Wlać olej do rondla, dorzucić resztę bekonu, cebulę, marchewki i podsmażyć pod przykryciem, na małym ogniu, przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać opłukaną soczewicę, pomidory i 400 ml wody. Doprowadzić wszystko do wrzenia, przykryć i dusić przez 20 minut. Kiedy zupa jest chłodna, przelać ją do blendera, lub zmiksowac ręcznym mikserem i zrobić z zupy delikatne puree. Potem przelożyć wszystko do rondla i podgrzać do wysokiej temperatury, ale nie dopuścić do wrzenia. Posypać na wierzchu chrupiącymi kawałkami bekonu i podawać ze świeżą bagietką. Smaczne!!!