Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Zupa z suszonych maślaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

zupa jest banalnie prosta, ale i też smaczna

Zupa z suszonych maślaków Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z suszonych maślaków

 

  • 1 garść suszonych maślaków
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 szklanki wody
  • 100 gram makaronu nitki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z suszonych maślaków
Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy szklanką zimnej wody i pozostawiamy na noc, aby namokły. Następnego dnia dolewamy pozostałą wodę i nastawiamy grzyby na gaz (dodajemy kostkę rosołową), po 20 minutach od zagotowania wlewamy zahartowaną śmietankę zmieszaną z mąką i całość gotujemy jeszcze 5 minut - doprawiamy do smaku. W osobnym naczyniu gotujemy do miękkości makaron. Zupę z suszonych maślaków podajemy razem z makaronem
Zupa z suszonych maślaków
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki..
Zupa z suszonych maślaków
Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy szklanką zimnej wodę

Tagi:

makaron