Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Polędwiczki z grzybami w boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwiczki wieprzowe, które same rozpływają się w ustach. Mięso faszerowane grzybami, owinięte boczkiem, który sprawia, że mięso jest soczyste. Danie jest smaczne i z pewnością możemy podać na świąteczny obiad.

Polędwiczki z grzybami w boczku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Polędwiczki z grzybami w boczku

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z grzybami w boczku

I

Polędwiczki z grzybami w boczku

1.Grzyby suszone zalewam gorącą wodę, moczę. Mięso oczyszczam z błonek, kroję, wzdłuż ale nie do końca i rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Grzyby suszone odlewam z wody, kroję bardzo drobno, dodaję do cebuli. Pieczarki kroję w plasterki łączę z grzybami, smażę około 10 minut i doprawiam pieprzem oraz solą.

II

Polędwiczki z grzybami w boczku

3. Mięso rozkładam, na środku układam farsz grzybowy, pozostały farsz odstawiam na bok.

III

Polędwiczki z grzybami w boczku

4. Mięso zwijam w roladę, owijam boczkiem.
5. Następnie rolady układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 35 minut w 180°C. Po upieczeniu kroję w plastry.

IV

Polędwiczki z grzybami w boczku

6. Do pozostałego farszu wlewam śmietanę, gotuję 5 minut.

V

Polędwiczki z grzybami w boczku

7. Sos grzybowy wykładam na dno naczynia, układam plasterki polędwiczek.
8. Danie gotowe, podaję z kopytkami lub ziemniakami.
9. Smacznego.