Sposób przygotowania:
Polędwiczki z grzybami w boczkuI
1.Grzyby suszone zalewam gorącą wodę, moczę. Mięso oczyszczam z błonek, kroję, wzdłuż ale nie do końca i rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Grzyby suszone odlewam z wody, kroję bardzo drobno, dodaję do cebuli. Pieczarki kroję w plasterki łączę z grzybami, smażę około 10 minut i doprawiam pieprzem oraz solą.
II
3. Mięso rozkładam, na środku układam farsz grzybowy, pozostały farsz odstawiam na bok.
III
4. Mięso zwijam w roladę, owijam boczkiem.
5. Następnie rolady układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 35 minut w 180°C. Po upieczeniu kroję w plastry.
IV
6. Do pozostałego farszu wlewam śmietanę, gotuję 5 minut.
V
7. Sos grzybowy wykładam na dno naczynia, układam plasterki polędwiczek.
8. Danie gotowe, podaję z kopytkami lub ziemniakami.
9. Smacznego.