Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa z zielonego groszku wg Beatris

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa z zielonego groszku z mięsnymi kuleczkami.

Zupa z zielonego groszku wg Beatris Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z zielonego groszku wg Beatris

 

  • 1/2 dużej cebuli
  • 3 marchewki
  • 50 g pora
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 30 dkg ziemniaków
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 450 g mrożonego zielonego groszku

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonego groszku wg Beatris
Cebulę pokroić kostkę. Marchewki i seler obrać. Marchewki pokroić w półplasterki. Por oczyścić z piasku, drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Wrzucić do niej marchewki, por i seler. Smażyć razem ok. 2 minuty, co chwilę mieszając. Zalać bulionem, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Mięso (użyłam zmielonej łopatki) wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem. Do zupy dodać ziemniaki i groszek. Z mięsnej masy formować niezbyt duże kulki. Wrzucać je do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku solą lub przyprawą uniwersalną.
Zupa z zielonego groszku wg Beatris
Obrane i pokrojone marchewki i seler i oczyszczony pokrojony por.
Zupa z zielonego groszku wg Beatris
Podsmażone na oleju warzywa zalane bulionem drobiowym.
Zupa z zielonego groszku wg Beatris
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane razem z mrożonym groszkiem do zupy.
Zupa z zielonego groszku wg Beatris
Kuleczki uformowane z mięsnej masy wrzucone do gotującej się zupy.