Sposób przygotowania:
Zupa z zielonego groszku wg Beatris
Cebulę pokroić kostkę. Marchewki i seler obrać. Marchewki pokroić w półplasterki. Por oczyścić z piasku, drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Wrzucić do niej marchewki, por i seler. Smażyć razem ok. 2 minuty, co chwilę mieszając. Zalać bulionem, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Mięso (użyłam zmielonej łopatki) wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem. Do zupy dodać ziemniaki i groszek. Z mięsnej masy formować niezbyt duże kulki. Wrzucać je do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku solą lub przyprawą uniwersalną.