Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

zupa z żółtą fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ta zupa, dość słodka kojarzy mi się z dzieciństwa

zupa z żółtą fasolką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

zupa z żółtą fasolką

 

  • 2-3 skrzydełka
  • kostka rosołowa
  • kilka liści pietruszki zielonej świeżej
  • pół selera (dowolny kawałek)
  • pietruszka (korzeń)
  • por
  • 2 marchewki
  • ok 6 młodych ziemniaczków
  • ok 30 dag fasolki szparagowej (można więcej)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru (ja daję więcej)
  • łyżka octu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

zupa z żółtą fasolką
Ze skrzydełek i kostki rosołowej gotuje bulion. Wrzucam całego pora i pokrojonego w kostkę selera, pietruszkę i gotuję. Zieloną pietruszkę siekam i dodaję do zupy. W tym czasie obieram marchew i ziemniaki i kroję w niewielką kostkę. Fasolkę dokładnie myję i usuwam końce oraz kroję na małe odcinki ok 2cm. Gdy skrzydełka są już miękkie to wyjmuję je na talerzy i pora tak samo. Do garnka wsypuję wszystko warzywa i gotuję do miękkości. Całość przyprawiam do smaku. wsypuję cukier i wlewam ocet. W moim przypadku czasem daję więcej cukru i octu bo taki własnie smak mi odpowiada:) Zupę zaciągam śmietaną. Zupkę można jeść z drobnym makaronem (np nitki) ale ja ją jem bez niczego. Smacznego
zupa z żółtą fasolką
przygotowujemy bulion ze skrzydełek i częsci warzyw
zupa z żółtą fasolką
wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w niewielka kostkę

Tagi:

fasolka