Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką- doskonała na obiad dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować.

Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką

Składniki:

Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką

 

  • 300g wędzonych żeberek wieprzowych,
  • 300g fasoli Jaś,
  • 2 litry wody,
  • 200g kiełbasy podwawelskiej,
  • 200g boczku wędzonego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej,
  • 1/2 łyżki papryki mielonej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 pomidor,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką
1. Żeberka oraz fasolę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalewam wodą i gotuję na małym ogniu około godziny.

2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Pomidora kroję na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Kiełbasę kroję w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem z kiełbasą podsmażam na rumiano na oliwie. Przygotowane wędliny oraz warzywa dodaję do zupy. Gotuję około 30 minut.

3. Na końcu do zupy dodaję koncentrat i gotuję jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawiam do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.