Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pikantna zupa fasolowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupa fasolowa z dodatkiem wędliny i ostrej papryczki jest pyszna i rozgrzewająca w chłodne jesienne lub zimowe dni.

Pikantna zupa fasolowa

Składniki:

Pikantna zupa fasolowa

 

  • 30 dag fasoli Jaś
  • 20 dag wędzonki
  • 30 dag kiełbasy cienkiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kromka czerstwego tostowego chleba
  • 0,5 kg pomidorów bez skórki
  • kawałek papryczki chili
  • 0,4 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa fasolowa

ETAP 1:

Pikantna zupa fasolowa
Pokrojoną wędlinę razem z cebulą podsmażyć.

Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w pół krążki, wędzonkę w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie zrumienić pokrojoną cebulę, czosnek i wędlinę.

ETAP 2:

Pikantna zupa fasolowa
Do fasoli dodać zrumienioną wędlinę z cebulą.

Fasolę zamoczyć na noc, następnego dnia ugotować na pół miękko w świeżej, lekko osolonej wodzie, połączyć z wędliną.

ETAP 3:

Pikantna zupa fasolowa
Dodatek czerstwego pieczywa zagęści zupę.

Dodać koncentrat, paprykę mieloną, posiekaną papryczkę chili, kminek, pomidory i pokrojony w kostkę chleb . Gotować do miękkości, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem.


Tagi:

fasola