Zupa fasolowa to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Jest gęsta, sycąca i aromatyczna. Świetnie smakuje zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Zupa fasolowa tradycyjna jest przygotowywana z grubej lub drobnej fasoli suchej. Namacza się ją w wodzie, a następnie gotuje, aż stanie się miękka. Następnie należy zrobić bulion warzywny lub mięsny i połączyć z fasolą. Danie można wzbogacić przyprawami, na przykład majerankiem bądź liściem laurowym, a następnie zagęścić śmietaną. Zupa fasolowa z ziemniakami doskonale sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe.
Fasolówka jest chętnie jedzona również w innych krajach niż Polska. W Meksyku podaje się ją na ostro z nachosami lub tortillą. Jest to danie z czerwonej fasoli, pomidorów, papryki, kukurydzy, cebuli, czosnku, świeżych ziół i przypraw. Meksykańską fasolówkę można wzbogacić o smażone mięso mielone, drobiowe, wieprzowe lub wołowe.
Zupa fasolowa wegetariańska to źródło energii i składników odżywczych. Fasola jest bogata w błonnik, białko oraz witaminę A i C. Roślina ta świetnie zastępuje mięso.
Polecane przepisy do kategorii Zupa fasolowa
Sortuj wg: