Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zupa fasolowa na słodko-kwaśno z wędzoną kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Idealne danie na sezon jesienno-zimowy. Cudownie rozgrzewa. Taką fasolówkę robiła moja mama a teraz robię ja.

Zupa fasolowa na słodko-kwaśno z wędzoną kiełbasą

Składniki:

Zupa fasolowa na słodko-kwaśno z wędzoną kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa na słodko-kwaśno z wędzoną kiełbasą
Namoczoną przez noc fasolę zalewamy wodą i gotujemy. Pozbywamy się szumowin. Dokładamy włoszczyznę (startą na tarce) liście i ziele. Gdy fasola zmięknie dodajemy ziemniaki (kostka). Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Wrzucamy cebulę (kostka, zeszklona na patelni) i przeciśnięty przez praskę czosnek). Zabielamy śmietaną. Doprawiamy octem i cukrem. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy majerankiem.

Tagi:

fasola