anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Zupa zacierkowa mojej babci

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

łatwa i smaczna zupa zacierkowa:)

Zupa zacierkowa mojej babci

Składniki:

Zupa zacierkowa mojej babci

 

  • 7 ziemniaków
  • kilka plasterków chudego boczku wędzonego lub surowego(wg uznania)
  • 1 młoda cebula+1/2 cebulki do przesmażenia
  • czubata łyżka vegety
  • kawałeczek pora
  • 1/2 pietruszki
  • kawałeczek selera
  • 2 marchewki
  • lisek laurowy
  • gałązka maggi
  • sól+ pieprz do smaku
  • zielony koperek
  • Zacierki
  • 1 jajko
  • mąka

Sposób przygotowania:

Zupa zacierkowa mojej babci
Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę ,marchewkę ,selera .pietruszkę zetrzeć na tarce,dodać pokrojoną cebulę i pora. Zalać wodą ,dodać vegetę,maggi listek i gotować do miękkości. Jajko rozbić do miseczki,wsypać mąkę(tyle żeby sie dobrze wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki) zacierki powinny same sie formować pod palcami. Do ugotowanego wywaru,dodać zacierki , wymieszać żeby się nie z kleiły,chwilkę jeszcze pogotować. Boczek przesmażyć na patelni, z kawałkiem młodej cebulki. Chwilkę przestudzić,przecedzić przez siteczko,Same skwareczki(bez tłuszczu) wrzucić do ugotowanej zupy,wymieszać i posypać koperkiem. Taką zupkę gotowała moja prababcia,(tylko bez vegety)gotuje babcia, mama,i ja też będę gotować. Smacznego

Tagi:

jajko jajka