Sposób przygotowania:
Zupa zacierkowa mojej babci
Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę ,marchewkę ,selera .pietruszkę zetrzeć na tarce,dodać pokrojoną cebulę i pora. Zalać wodą ,dodać vegetę,maggi listek i gotować do miękkości. Jajko rozbić do miseczki,wsypać mąkę(tyle żeby sie dobrze wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki) zacierki powinny same sie formować pod palcami. Do ugotowanego wywaru,dodać zacierki , wymieszać żeby się nie z kleiły,chwilkę jeszcze pogotować. Boczek przesmażyć na patelni, z kawałkiem młodej cebulki. Chwilkę przestudzić,przecedzić przez siteczko,Same skwareczki(bez tłuszczu) wrzucić do ugotowanej zupy,wymieszać i posypać koperkiem. Taką zupkę gotowała moja prababcia,(tylko bez vegety)gotuje babcia, mama,i ja też będę gotować. Smacznego
asiaows