Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa ze szczawiu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rzadko gości na naszych stołach, ale warto ją kiedyś spróbować

Zupa ze szczawiu

Składniki:

Zupa ze szczawiu

 

  • 20 dag liście szczawiu,
  • 1 szkl mleko,
  • 2 łyżki masło,
  • 1,5 łyżki mąka,
  • 1/2 szkl śmietanka,
  • 2 szkl bulion warzywny,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze szczawiu
Liście szczawiu umyć i poddusić na maśle. Bulion wlać do garnka, dodać mleko i szkl wody, zagotować. Szczaw przetrzeć przez sito, dodać do bulionu. Mąkę rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, połączyć z zupą, zagotować. Zdjąć z ognia dodać śmietankę, wymieszać, przyprawić do smaku. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, posypane natką pietruszki.

Tagi:

szczaw