ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

zupa ziemniakowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupa z ziemniaków!!!!!!!!!

 zupa ziemniakowa

Składniki:

zupa ziemniakowa

 

  • 600 g kartofli
  • 5 szparagów
  • 250 mlśmietanki 12%,
  • 1 łyżka masła,
  • 1,2 rosołu (może być z kostki)
  • 1 łyżka drobno pokrojonego koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

zupa ziemniakowa
Kartofle obrać, opłukać. Połowę kartofli pokroić na plasterki, ugotować i odcedzić. Szparagi cienko obrać z włókien, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać cukier i gotować ok. 20 minut. Gdy będą miękkie, odcedzić i pokroić na plasterki. Ugotować pozostałe kartofle i gorące przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietanką i dokładnie wymieszać. Dolać gorący rosół i przez cały czas mieszając dobrze podgrzać, ale już nie gotować. Włożyć szparagi, pokrojone na plasterki kartofle, zieloną pietruszkę z koperkiem, posolić i od razu podawać.