Sposób przygotowania:
Zupka brokułowa
Zupę tą zawsze gotuję na ćwiartce z kurczaka. Albo nawet dwóch- żeby było w niej więcej mięsa. Ćwiartkę myjemy, zalewamy zimną wodą, delikatnie solimy i gotujemy. Ok. 15-20 minut. W tym czasie obieramy marchewki, kroimy je w półplasterki. Pietruszkę i seler również myjemy, obieramy i kroimy w plasterki i kosteczkę. Kiedy ćwiartka już będzie dobra- mięso będzie odchodzić bez problemu od kości- wyciągamy ją, a wrzucamy marchewkę, pietruszkę i selera. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki. Kiedy marchewka będzie lekko twardawa wrzucamy ziemniaki i pora. Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i dodajemy do zupy. Kiedy już warzywa będą miękkie doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietanki i ponownie wstawiamy na gaz, by się jeszcze raz zagotowała. Mięso z ćwiartki obieramy i wrzucamy również do garnka. Można dodać świeżej pietruszki lub koperku. Smacznego.