Sposób przygotowania:
Zupka oczyszczająca ze stokrotką
Obieramy marchewkę,ścieramy ją w łezkę. Obieramy cebulę i siekamy ją w kosteczkę.Kroimy łodygi selera w plasterki. Szklimy cebulę na maśle sklarowanym w głębokim rondelku. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.Dodajemy marchew i seler, przesmażamy je razem chwilę po czym zalewamy wodą (1,5 l).
Gotujemy zupę doprawiając do smaku solą i pieprzem ziołowym. Myjemy zioła oczyszczające (pokrzywę, babkę i mniszek) i siekamy je drobno. Dodajemy do zupy. Dodajemy rozkłócone jaja. Doprawiamy zupę do smaku ulubioną przyprawą do zup. Po zagotowaniu zestawiamy z ognia. Podajemy na gorąco udekorowaną stokrotkami.
Gotujemy zupę doprawiając do smaku solą i pieprzem ziołowym. Myjemy zioła oczyszczające (pokrzywę, babkę i mniszek) i siekamy je drobno. Dodajemy do zupy. Dodajemy rozkłócone jaja. Doprawiamy zupę do smaku ulubioną przyprawą do zup. Po zagotowaniu zestawiamy z ognia. Podajemy na gorąco udekorowaną stokrotkami.
monikaT83
jaNina
Mam ogród przydomowy w którym część łączki nie koszę, same się sieją te wszystkie rośliny. Poza tym moja mamusia jest biologiem i znam je od dziecka, więc nie mam problemu z rozpoznaniem.
mysza75
jaNina
Cieszę się że również doceniasz walory zdrowotne ziół :)
Dziękuję za miły komentarz
cris
jaNina
Jasne! :) Stokrotki zostały zjedzone :) choć trochę było szkoda, bo to takie ładne kwiatki.
edytaha