gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 848]

Żurek w chlebku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

I jeszcze akcent Wielkanocny. Pyszny żurek, który w chlebku idealnie komponuje się na wielkanocnym stole. Wykorzystałam do niego specjalnie kupiony chleb w sklepie, chociaż samemu także można taki chlebek zrobić.

Żurek w chlebku

Składniki:

Żurek w chlebku

 

  • 1 jajko
  • 1 biała kiełbasa
  • żurek z torebki
  • 1/2 L wody
  • rzeżucha do ozdoby
  • chlebek do żurku

Sposób przygotowania:

Żurek w chlebku
Do naczynia wlewamy wodę. Gdy się zagotuje dodajemy białą kiełbasę, chwilę jeszcze gotujemy.

Następnie rozpuszczamy żurek w odrobinie zimnej wody i zalewamy wrzątek z białą kiełbasą. Chwilę jeszcze gotujemy.

W osobnym naczyniu gotujemy jajko na twardo (około 7min od czasu zawrzenia).

Na talerzu kładziemy chlebek, wlewamy do niego żurek, wkładamy białą ciepłą kiełbasę oraz obrane przekrojone na pół jajko, dekorujemy rzeżuchą i podajemy ciepłe.