ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Żurek w chlebkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczny żurek podany w małych chlebkach

Żurek w chlebkach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żurek w chlebkach

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka wędzone
  • 0,5 litra Żuru
  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 listki laurowe
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki chrzanu tartego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 jaja
  • kilka małych chlebków
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

Żurek w chlebkach
Wędzone ćwiartki wkładamy do garnka, marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy do miękkości marchewki. Odławiamy ćwiartki z kurczaka. Kiełbasę kroimy w średnią kostkę i przesmażamy z cebulą pokrojoną w kostkę na patelni. Przekładamy do gotującego się wywaru. Wlewamy żur. Obieramy czosnek z łupiny i przeciskamy przez praskę. dodajemy chrzan. Dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy chwilę. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę. Z chlebków odcinamy górę, wyciągamy środki i przy użyciu pędzelka smarujemy w środku olejem. Wstawiamy na 15-20 do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Od razu po wyjęciu dajemy jajko, wlewamy żurek i podajemy.
Żurek w chlebkach
Z chlebków odcinamy górę wyciągamy środki i przy użyciu pędzelka smarujemy w środku olejem Wstawiamy na 15-20 do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika Od razu po wyjęciu dajemy jajko wlewamy żurek i podajemy
Żurek w chlebkach
Wędzone ćwiartki wkładamy do garnka marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę Wrzucamy do garnka zalewamy wodą dodajemy listki laurowe i ziele angielskie Całość gotujemy do miękkości marchewki Odławiamy ćwiartki z kurczaka Kiełbasę kroimy w średnią kostkę i przesmażamy z cebulą pokrojoną w