Sposób przygotowania:
Żurek w chlebkach
Wędzone ćwiartki wkładamy do garnka, marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy do miękkości marchewki. Odławiamy ćwiartki z kurczaka. Kiełbasę kroimy w średnią kostkę i przesmażamy z cebulą pokrojoną w kostkę na patelni. Przekładamy do gotującego się wywaru. Wlewamy żur. Obieramy czosnek z łupiny i przeciskamy przez praskę. dodajemy chrzan. Dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy chwilę. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę. Z chlebków odcinamy górę, wyciągamy środki i przy użyciu pędzelka smarujemy w środku olejem. Wstawiamy na 15-20 do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Od razu po wyjęciu dajemy jajko, wlewamy żurek i podajemy.
marietta